Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten!

           
                   suzy-aribabou

Wie doet een ander hetgeen hij niet wenst dat een ander tegen hem doet?



Zoals de waard is vertrouw hij zijn gasten!

Demissionair minister Suzy Camelia-Römer nomineert zichzelf om de schoen van bovenstaande prijsvraag aan te passen.Zij legt duidelijk uit dat parlamentariërs weten althans behoren te weten dat ze strafrechtelijk vervolgt kunnen worden. Het is strafbaar wanneer parlamentariërs onrechtmatig overheids documenten ondertekenen. 

Maar had minister Suzy Camelia-Römer de Wechi bouwvergunningen voor FKP wel of niet getekend?


In een interview op radio Paradise FM legt zij haarfijn uit hoe zij denkt over het fenomeen "landje pik" oftewel het op onrechtmatige wijze toe-eigenen van gronden hier op Curaçao. Zij bekend dat er zoveel illegaal gebouwd wordt omdat het "getolereerd" wordt. Illegale bouw wordt door de respectievelijke "gezagdragers" gedoogd. Zij maakt onderscheid tussen de "zware" bouw maffia of criminelen die grote stukken grond "pikken" om grof geld te verdienen en de enkeling die een "stukje" grond bezet om een huisje te bouwen. De bouw maffia maakt onze gemeenschap corrupt en daardoor wordt alles duurder. Zij weet zelfs te vertellen hoe "men" telkens een commissie van 10%  betaald voor verleende diensten. 


Samenspel tussen frauderende politici en criminele bouw maffia.

Demissionair minister Suzy Camelia-Römer is volkomen op de hoogte dat de overheid heel veel illegaliteit tolereert. Met andere woorden zij weet, althans behoort te weten dat "tolereren" of "gedogen" een woord is dat in de praktijk hetzelfde betekend als samenspel of samenwerking. Zij kan haarfijn uitleggen hoe die zware criminele bouw maffia werkt en wat de gevolgen voor de gemeenschap is, maart zij ontkent te weten wie of hoeveel ze zijn. Overduidelijk wordt hier aangegeven hoe het gedogen of struisvogel politiek van een corrupte overheid in elkaar zit.


Ernest ('Onchi') Cohen Henriquez werd in 1917 op Curaçao geboren en bracht zijn jeugd door op ons eiland. Hij ging rond 1928 naar Nederland om in Amersfoort middelbaar onderwijs (HBS en gymnasium) te volgen en ging daarna - ca. 1936 - in Amsterdam rechten studeren. Ernest maakte in 1942 in Nederland zijn rechtenstudie af. Omdat hij van Joodse afkomst was, en het gevaarlijk was om in Nederland te blijven, vluchtte hij naar Frankrijk en later Spanje. Vanuit Cadiz kon hij Curaçao bereiken. Rond 1946 werd Ernest ‘Onchi’ Cohen Henriquez benoemd tot notaris te Curaçao. Zijn praktijk was in de stad waar hij met veel genoegen ook de ‘kleine’ man hielp met raad en daad. Eind 40-er jaren was hij, samen met Doktoor Da Costa Gomez en vele anderen, één van de oprichters van de Nationale VolksPartij (NVP), in die tijd een emancipatorische volkspartij die zich m.n. inzette voor het verkrijgen van autonomie voor de Nederlandse Antillen. Vervolgens was Ernest enkele jaren Statenlid voor de NVP en fractievoorzitter van de partij.
In de periode eind 1959 - begin 1961 nam hij een sabbatical van zijn notarispraktijk om in Nederland te gaan promoveren. Begin 1969 beëindigde ‘Onchi’ zijn praktijk als notaris op Curaçao om in Nederland te beginnen aan een ambtelijke en wetenschappelijke carrière, eerst als Raadsadviseur bij het Ministerie van Justitie (1969-1972, Den Haag) en vervolgens als hoogleraar Notarieel Recht aan de Rijksuniversiteit van Groningen (1973-1985). Hij bekleedde hiernaast zowel in zijn periode in Groningen als daarna diverse bestuurs- en adviseursfuncties, w.o. in de periode 1985-1990 bij de Koninklijke Notariële Broederschap - heden Beroepsorganisatie - en het Internationaal Juridisch Instituut, te Den Haag. In de 80-er en 90-er jaren gaf hij ook regelmatig gastcolleges aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen op zijn vakgebied.
Zeer waarschijnlijk had demissionair minister Suzy Camelia-Römer "colleges" van Ernest ‘Onchi’ Cohen Henriquez gekregen. Dit kan gesteld worden omdat beiden van dezelfde politieke partij zijn en beiden zijn ook rechtsgeleerden. Verder kan gezegd worden dat demissionair minister Suzy Camelia-Römer met de peren zit die Ernest ‘Onchi’ Cohen Henriquez  enkele jaren na oprichting van de NVP begon te bakken.

Het ontstaan van de controverse eigendomssituatie van plantage
Malpais (a)  Gato.

Ernest ‘Onchi’ Cohen Henriquez had in het boek "Honderd jaar codificatie in de Nederlandse Antillen" het begin van de onduidelijke eigendomssituatie van plantage Malpais (a) Gato aangegeven.
Op pagina 98 staat:
100 jr. codificatie 2
Overduidelijk geeft Ernest ‘Onchi’ Cohen Henriquez hier te kennen dat hij weet dat Malpais alias Gato een van de laatste fiedeicommis was en dat het zowel sociaal als juridisch interessant was.
Op pagina 99 geeft Ernest ‘Onchi’ Cohen Henriquez aan hoe hij de twijfels over de eigendom van Malpais had gecreëerd. 
100 jaar codificatie 2
Het citaat hieronder is een aanwijzing hoe de onduidelijke eigendomssituatie werd gecreëerd.
"Wel meende hij dat zijn grootmoeder Catrijn Pietersz heette en inderdaad komen in de bovengemelde akte zowel een zekere Pietersz  als een Catrijn voor."
De heer Gerardus Lazaro Ferero G.L.F.was zakenlasthebber, erfgenaam en eigenaar van plantage Malpais. Hij was 81 jaar oud, had een akte afgifte legaat van 1812 bij  zich, was goed bij zijn verstand maar "meende" dat zijn grootmoeder Catrijn Pietersz heette. Het is toch onlogisch dat Gerardus Lazaro Ferero zijn greootmoeder kon herinneren, kan schatten dat zijn grootmoeder ongeveer 150 jaar eerder was geboren, maar toch menen dat zijn grootmoeder de "familienaam" Pietersz had terwijl slaven geen familienamen had.
Ernest ‘Onchi’ Cohen Henriquez sluit het gesprek af met het volgende:
"Dat de erfgenamen van Swaantje, Loecietje en anderen na 150 jaar moeilijk te achterhalen zullen zijn en dat ook hier weer geïmproviseerd zal moeten worden"

Ernest ‘Onchi’ Cohen Henriquez had hier enkele belangrijke punten aangegeven die duidelijkheid geven hoe de controverse eigendomssituatie van plantage Malpais(a) Gato is ontstaan. Het is bekend dat de periode tussen 1955 en 1969 een periode was van ongekende onbehoorlijk bestuur van Curaçao.
Ernest ‘Onchi’ Cohen Henriquez had hier tevens aangegeven hoe rechtsgeleerden het wet weten te manipuleren zodat onrechtmatigheden gelegaliseerd kunnen worden.

Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten.

Demissionair minister Suzy Camelia-Römer verzwijgt te vertellen dat zij een uitspraak van dd 29 juni 2016, zaaknummer 2016/76347 van LAR, Landsverordening administratieve uitspraak, tot op heden heeft genegeerd in afwachten dat een volgende regering een fraude  van de overheids, van de jaren 1970, eventueel zou kunnen legaliseren.



Doktoor Moises Frumencio da Costa Gomez had kennis genomen van het onbehoorlijk bestuur in de jaren 1955-1966 en had constant gesommeerd:


"Doe enen ander niet hetgeen gij niet wenscht dat aan u geschiede"


Comments

Popular posts from this blog

Overheid van Curaçao tracht het gerecht te besmetten met "struisvogel poletiek"

Gobièrnu di Kòrsou ke skonde patras di mesa bèrdè.

Wie doet een ander hetgeen hij niet wenst dat een ander tegen hem doet? Ikke, ikke,ikke, natuurlijk zodat de rest mag stikken.